Lyon

Un oras plin de surprize, mistere si aventuri, asteapta pe fiecare turist, dornic sa se distreze. Lyon este unul dintre cele mai semnificative orase din cadrul tarii si se situeaza pe o suprafata totala de 48 km patrati. Orasul se situeaza la o inaltime de 162 – 305 metri deasupra marii si are in jur de 480.000 de locuitori, iar metropolitana dispune de 2.200.000 de locuitori. Orasul se situeaza la o distanta totala de 314 km de catre orasul Marsilia, in directia nordica si la o distanta de 460 km de catre Paris, in directia de sud – est.

Istoria orasului dateaza inca din primul secol de dinaintea lui Christos. In acest secol, romanii au intemeiat un oras, care a fost denumit Lugdunum. Un timp indelungat, acesta servea ca si punt politic si religios pentru Gali. Matasea lyoneza a inceput sa castige in reputatie in intreaga lume in jur de secolul al 17-lea. Orasul incepe o dezvoltare dinamica, astfel sunt construite mai multe cladiri si spitale. In cadrul anului 1789 dezvoltarea orasului se incetineste dupa izbucnirea Revolutiei Franceze. Pe durata celui de-al Doilea Razboi Mondial orasul a devenit capitala Rezistentei Franceze. In Europa Unita insa, atat orasul, cat si tara au primit un aspect nou.

Orasul dispune de o istorie si o cultura bogata, aici in prezent, puatand fi vizitate diferite muzee, alaturi de catedrale, cladiri si galerii de arta. Orasul va asteapta de asemenea si cu o natura impresionanta si curata, numai ideala pentru a petrece o dupa-amiaza linistita in poala naturii, alaturi de prieteni sau familie. Monumentele istorice si statuile care se afla in oras, va poarta intr-o calatorie in timp, unde puteti face cunostinta de mai indeaproape cu istoria orasului. In oras puteti vizita si restaurantele din jur, unde puteti gusta preparatele traditionale si preparatele locale franceze.

Atractii turistice

  • Peisaje secrete: traboul reprezinta pasarelele pietoniale au fost onstruite ca pietonii sa se deplaseze cu usurinta sub case, cu ajutorul scarilor. Primele traboules-uri au fost construite in jur de secolul al 4-lea. In cadrul orasului putem regasi peste 400 de astfel de treceri, dintre care jumatate au fost situate in partea veche al orasului. Foarte multe dintre pasajele enigmatice ale orasului au fost inchise de-a lungul anilor, insa o parte semnificativa dintre acestea au ramas deschise si pana in prezent, in fata vizitatorilor. Printre cele mai frumoase pasaje ale orasului se enumera cele care se situeaza in partea veche al orasului, insa acestea pot fi vizitate numai de dimineata, deoarece numai atunci sunt deschise. Zona Renascentista care se asterne de-a lungul raului Saone, pe o suprafata totala de 24 de hectare, a fost trecut pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
  • Opera din Lyon: in anul 1969 Louis Erlo a fost ales ca si director general al operei. Dupa acest timp au fost organizate zeci de opere franceze. Cu opera franceza au fost asociate doua nume semnificative si anume numele sopranei Natalie Dessay si numele marelui regizor Laurent Pelly. Cladirea care in trecut o fost un teatru, a fost restaurat de catre Jean Nouvel, in timp ce dimensiunile cladirii au fost triplate. In cadrul operei, veti putea vedea cele mai diferite spectacole, care sunt potyrivite pentru fiecare gust si asteptare. Daca va aflati in oras, este recomandat sa vizitati opera, unde calitatea se afla pe locul principal. Inainte ca o opera sa fie prezentata, pregatirile incep sa aiba loc, inca cu doi ani mai devreme.
  • Primaria orasului: primaria in fiecare oras dispune de o importanta majora. Astfel se intampla si cu primaria din orasul Lyon. Acesta poate fi admirat in aproprierea palatului Terreaux si Palatului de la Comedie. Cladirea a fost clasificata printre monumente istorice, inca in data de 12 iulie al anului 1886.  Lyon a devenit centrul orasului in secolul al 17-lea. Primaria orasului a fost inaltat intre anii 1645 – 1651.
  • Basilica Notre-Dame: a fost inaltat la sfarsitul secolului al 19-lea si a fost finantat din fonduri personale. Din anul 1998, acesta a fost trecut pe lista World Heritage Site UNESCO. In cadrul stilului arhitectual putem observa o combinare armonioasa a stilului bizantin si celui romantic, in cazul basilicii care dispune in total de patru turnuri si de un turn cu clopotnita. In fiecare an, in data de 8 decembrie, in cadrul orasului este organizat un festival de lumini, prin care orasul spune multumiri Fecioarei Maria ca a salvat orasul. In cadrul acestuia aveti posibilitatea de a vizita Muzeul de Arta Sacra.

Alte atractii turistice

© 2013 Franta · Toate drepturile rezervate · Contact · Sitemap · Sursa imagini